After the sour comes the sweet. This statement of Balkenende, Prime Minister of The Netherlands, was the inspiration of the winning political poster on the Schiphol fire.

Emilie Randoe, director of the Institute for Interactive Media at the University of Amsterdam and president of the jury, explains why the poster of Gildemacher is chosen. “The poster meets the two main criteria for a political poster: the image must be strong and the message must be something with you. The poster would find if you do at the end of the street hanging, he is simple and clear and refers to the politics of Balkenende. You can almost taste the bitterness.”
“If you’re the survivors of the fire, they often speak about the taste of smoke in their mouth. That bitter taste is reinforced by the victims trapped in refugee centers. The taste of the Schiphol fire is anything but delicious.”
from Trouw (a Dutch newspaper), October 11, 2006
 
The Schiphol detention centre is used to lock up asylum seekers who have exhausted their legal avenues and are waiting to be deported.
The 2005 fire killed eleven people and wounded dozens of others.


Posters over Schipholbrand

Van onze verslaggeefster

Na het zuur komt het zoet. Deze uitspraak van premier Balkenende was de inspiratie voor de winnende politieke poster over de Schipholbrand.Vijftig ontwerpers deden mee aan een wedstrijd om de meest aansprekende en pakkende poster te ontwerpen. Na een voorselectie bleven er twintig over, die nu de tentoonstelling ’Vertrokken Gezichten’ in Amsterdam vormen.

Op het ene affiche staan elf geturfde streepjes, het aantal doden tijdens de brand. Het andere is een groot wit vel met de tekst: ’De regering brengt haar gasten ernstige schade toe’, vormgegeven als de waarschuwingen op sigarettenpakjes. Sommige ontwerpen maken gebruik van het rood-wit-blauw. En eentje steekt er bovenuit: het ontwerp van kunstenaar Selby Gildemacher. Dit ontwerp, dat gisteren tot winnaar werd uitgeroepen, zal worden ingezet bij de herdenking van de slachtoffers op 26 en 27 oktober.

De oproep tot het maken van de posters kwam van het Solidariteitsfonds XminY, een pressiegroep die campagne voert tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Aangezien XminY de Schipholbrand een direct gevolg vindt van dit beleid én aangezien de brand een jaar geleden plaatsvond, lag het onderwerp voor de hand. „Deze wedstrijd is onderdeel van onze campagne tegen het vreemdelingenbeleid”, vertelt Jo van der Sprek van XminY. „Onze politieke eis is afschaffing van de vreemdelingenbewaring en in onze ogen was de brand een mooie, maar vooral gruwelijke illustratie van hoe het niet moet. Dit was geen bedrijfsongeval maar een politiek misdrijf. Bovendien willen we de politieke poster een comeback laten maken in Nederland. Twee vliegen in één klap.”

Emilie Randoe, directeur van het Instituut voor Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam en voorzitter van de jury, legt uit waarom de poster van Gildemacher gekozen is. „Deze affiche voldoet aan de twee belangrijkste criteria voor een politieke poster: het beeld moet sterk zijn én de boodschap moet iets met je doen. De poster valt meteen op als je hem aan het einde van de straat ziet hangen, hij is simpel en duidelijk en verwijst naar de politiek van Balkenende. Je kunt het bijna proeven.”

„Als je met de overlevenden van de brand spreekt hebben ze het vaak over de smaak van rook in hun mond. Die bittere smaak wordt nog eens versterkt doordat de slachtoffers opgesloten zitten in asielzoekerscentrum. De smaak van de Schipholbrand is allesbehalve lekker.”

Tentoonstelling ’Vertrokken Gezichten’, tot en met 18 oktober, Imagine IC, Bijlmerplein 1006/1008, Amsterdam

referentie: https://search.iisg.amsterdam/Record/1213895